AER CURAT PENTRU VIITOR

Schimbări Climatice – gândește global, acționează local!

Romania poate evita producerea a 1.330.560.000.000 pungi de plastic…

Trista istorie a nevinovatelor pungi de plastic, care ne sunt oferite atât de uşor de marile si micile magazine…

Informaţia emisă de către Agenţia de protecţie a mediului înconjurător a Statelor Unite, arată că se consumă în fiecare an în lume mai mult de 500 de miliarde de pungi de plastic. (Notă în National Geographic din 2 septembrie 2003)  

Mai puţin de 1% dintre ele se reciclează. Costă mult mai mult reciclarea unei pungi decât producerea uneia noi. Există o economie dură în spatele reciclării pungilor de plastic. Procesarea şi reciclarea unei singure tone de pungi de plastic costă $ 4000: aceeaşi cantitate se vinde pe piaţa materiilor prime cu $ 32”.

Atunci… Unde se duc pungile?

Un studiu din 1975 a demonstrat că îmbarcaţiunile transoceanice aruncau împreună 3700 de tone de plastic pe an în oceane.  

 

Motivul pentru care cei mai mari producatrori/procesatori de gunoaie ai lumii nu erau inundaţi de plastice era pentru că majoritatea lor sfârșeau în ocean.

Pungile sunt purtate…către locuri distincte ale planetei… şi către mări, lacuri şi râuri. Pungile îşi găsesc drum către mare în canale şi pe conducte…

S-au găsit pungi de plastic plutind la nord de Cercul Arctic, aproape de Spitzbergen, chiar şi mai la sud, în insulele Malvine…

Pungile de plastic reprezintă mai mult de 10% din deşeurile care ajung pe malurile coastelor SUA.

Pungile de plastic se fotodegradează: cu trecerea timpului se descompun în petropolimeri mai mici şi toxici, care în final contaminează solul şi căile fluviale… Ca şi consecinţă, particule microscopice pot intra în lanţul alimentar…

Efectul asupra vieţii silvestre poate fi catastrofic… Păsările rămân prinse în capcane fără speranţă… Aproape 200 de specii diferite de viaţă marină, incluzând balene, delfini, foci şi broaşte ţestoase mor din cauza pungilor de plastic… mor după ce înghit pungile de plastic pe care le confundă cu mâncarea.

Atunci… Ce facem?

Dacă utilizăm o sacoşă de pânză, putem economisi 6 pungi de plastic pe săptămâna. Adică, 24 de pungi pe lună, Fie 288 de pungi pe an, ceea ce înseamnă 22176 de pungi în timpul unei vieţi medii. Dacă doar una din cinci persoane în ţara noastră făcea acest lucru, am fi economisit 1.330.560.000.000 de pungi în timpul vieţilor noastre.

Bangladesh a interzis pungile de plastic. China a interzis pungile de plastic gratuite. Irlanda a fost prima în Europa care a pus impozite pe pungile de plastic în 2002. În acest fel a redus consumul cu 90%. În 2005, Rwanda le-a interzis de asemenea. Israel, Canada, Caraibe, Botswana, Kenya, Tanzania, Africa de Sud, Taiwan şi Singapore de asemenea le-au interzis, sau sunt pe cale să le interzică. Pe 27 martie 2007, San Francisco s-a convertit în primul oraş al SUA care a interzis pungile de plastic. Oakland şi Boston sunt pe cale să o facă.

Pungile de plastic sunt făcute din polietilena: un termoplastic care se obţine din petrol.

Reducând folosirea pungilor de plastic, se va diminua consumul de petrol, resursă neecologică şi care produce atâtea neînţelegeri…

China va economisi 37 milioane de barili de petrol în fiecare an, datorită interzicerii pungilor de plastic gratuite.

Este posibil…!

Sunt încă oameni care ignoră toate acestea… … dar tu nu!… ACUM ŞTII!!!

Este doar o problemă de comoditate; şi odată trecută problema comodităţii, plasa sau sacoşa de pânză va deveni obişnuinţă (ca şi înainte).

Urmareste o prezentare in format Power Point legat de poluarea si consecintele daunatoare diverse si pe termen lung a poluarii cu plastic (pungi)…

Pentru a descarca aceasta prezentare, acceseaza documentul: pungile.

 

Reclame

No comments yet»

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: