AER CURAT PENTRU VIITOR

Schimbări Climatice – gândește global, acționează local!

Apocalipsa meteorologica, publicata in Monitorul Oficial

Sursa: Cotidianul

România ar putea fi invadată de specii exotice de animale şi se va confrunta cu fenomene meteorologice extreme în zonele urbane dacă autorităţile nu vor respecta avertizările din Ghidul schimbărilor climatice.

apocalipsa-meteorologicaMinisterul Mediului şi Dezvoltării Durabile a publicat în Monitorul Oficial Ghidul privind adaptarea României la efectele schimbărilor climatice. Potrivit autorităţilor, în absenţa unei strategii prin care România să se adapteze la schimbările climatice, producţia economică şi agricolă ar avea de suferit, iar oraşele vor fi afectate de fenomene meteorologice extreme. „Activităţiile de defrişare şi de supraexploatare a păşunilor pot duce la exacerbarea schimbărilor climatice. Efectele schimbărilor fac ca anumite specii să dispară, să îşi modifice comportamentul: să hiberneze mai puţin, să îşi schimbe fiziologia“, se specifică în ghid.

Potrivit ghidului, o altă ameninţare o reprezintă creşterea numărului de specii exotice care ar putea chiar să le ia locul unor specii autohtone.

Un exemplu concret este vidra românească, al cărei număr de exemplare a început să scadă, fiind înlocuită de vidra americană, potrivit ministrului Mediului, Attila Korodi. Astfel, autorităţile propun înfiinţarea unui sistem de monitorizare a speciilor periclitate şi care sunt pe cale de dispariţie şi să creeze câte un habitat optim fiecărei specii ameninţate.

Totodată, calitatea şi cantitatea apei potabile vor fi afectate de schimbările climatice, potrivit ghidului. Astfel, din cauza iernilor tot mai calde, a verilor care sunt tot mai toride, dar şi din cauza poluării, resursele de apă potabilă se împuţinează de la an la an.

Pe de altă parte, specialiştii ameninţă că, tot din cauza poluării tot mai accentuate, România va fi afectată de fenomene climatice extreme, în special în zonele dens locuite şi construite. „Asupra zonelor urbane, a infrastructurii şi a construcţiilor se vor abate valuri de căldură, căderi abundente de zăpadă, furtuni, inundaţii, iar terenurile vor suferi modificări geologice“, se mai specifică în ghid.

Potrivit specialiştilor, aceste manifestări vor afecta clădirile de locuit (de exemplu, timpul de priză a betonului ori terenul sensibil la umiditate), scăzând gradul de confort al locuitorilor, iar construcţiile de pe zonele denivelate şi-ar putea pierde stabilitatea din cauza alunecărilor de teren. Ghidul recomandă ca fiecare oraş să redimensioneze canalizarea, pentru a putea prelua apele provenite din ploi şi din topirea zăpezilor, să construiască cât mai multe clădiri ecologice, să-şi extindă spaţiul verde cât de mult este posibil, iar constructorii să folosească materiale rezistente la fenomene meteo extreme.

În ceea ce priveşte inundaţiile, autorităţile vor să blocheze ploile în momentul topirii zăpezilor, pentru a reduce cantitatea de apă din sol. „Reducerea inundaţiilor mixte de primăvară (zăpadă, ploi) prin desincronizarea topirii zăpezilor cu fenomenul ploilor“, se mai specifică în ghid.

Reclame

No comments yet»

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: