AER CURAT PENTRU VIITOR

Schimbări Climatice – gândește global, acționează local!

Schimbarile climatice in Arctica nu mai pot fi oprite

Miercuri, 17 December 2008 – 08:00
arctic1
Regiunea arctica are un ritm de incalzire mai rapid decat alte zone de pe glob, iar acest fenomen are loc cu un deceniu mai devreme decat anticipasera oamenii de stiinta, anunta cercetatorii din cadrul Uniunii Americane de Geofizica, citati de Telegraph.Cercetatorii au observat ca temperaturile de toamna din aceasta regiune sunt mult mai ridicate decat se astepta din cauza fenomenului numit amplificare arctica in urma caruia topirea accelerata a ghetii in timpul verii acumuleaza multa caldura in ocean. Aparitia acestui fenomen era deja prevazuta de catre cercetatori, insa doar in urmatorii 10 sau 15 ani.

Descoperirea reprezinta un semnal de alarma, constituind un semn ca zonele polare vor fi lipsite de gheata in timpul verii, un punct dincolo de care situatia va fi scapata de sub control, iar echilibrul nu va mai putea fi restabilit.

Desi cercetatorii au anuntat o topire accelerata a ghetarilor in timpul verii in urmatorii 20 de ani, este pentru prima data cand temperatura ridicata constanta constituie un semnal definitiv, care poate fi pus in legatura cu efectul de sera.

Arctica este considerata una dintre cele mai sensibile regiuni in termenii schimbarii climatice, iar tranzitia sa catre o alta clima va avea un impact direct asupra altor zone ale emisferei nordice si va afecta indirect intrega lume.

 

Reclame

No comments yet»

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: