AER CURAT PENTRU VIITOR

Schimbări Climatice – gândește global, acționează local!

3 grade Celsius… pierderi omeneşti cauzate de valuri de căldură…

Jungla amazoniana se usuca si fenomenele meteorologice care au insotit uraganul El Nino devin evenimente obisnuite, o stare de fapt. Europa experimenteaza in mod repetat valuri de caldura care rareori au fost cunoscute in trecut.

 

Daca planeta se incalzeste cu 3 grade Celsius:

 

Zona arctica este lipsita de gheata toata vara.

Padurea amazoniana se usuca.

Cupolele de zapada de pe varfurile Alpilor vor disparea cu totul.

Fenomenele meteorologice care au insotit uraganul El Nino devin evenimente obisnuite, o stare de fapt.

Zona mediteraneana si alte parti ale Europei se ofilesc in caldura torida a verii.

 

Aceasta ar putea fi lumea noastra la 3 grade Celsius incalzire globala…

 

Intr-o lume cu trei grade Celsius mai cald, aceste devenimente devin evenimente obisnuite, zilnice, o vara torida aducand in Europa centrala temperatura pe care o experimenteaza acum Orientul Mijlociu sau Nordul Africii.

E posibil ca vara anului 2003 sa fi deschis fereastra catre o lume cu 3 grade Celsius mai calda, la nivel global.

Pe tot curpinsul Europei un val urias de caldura s-a transformat intr-un dezastru natural.

Locuitorii Parisului tind sa paraseasca orasul vara. Multe persoane in varsta raman in oras. Nimeni nu putea anticipa pericolul in care acestia aveau sa se afle. Medicii de la unitatile de urgenta au fost primii care si-au dat seama ca se intampla ceva ingrozitor. Medicul de urgenta Patrick Palloux si-a dat seama foarte curand ca valul de caldura se transforma intr-o catastrofa. „Am avut o astfel de caldura comparabila cu un aruncator de flacari care aprindea o regiune intreaga”. Numarul total de oameni care au murit in noaptea de 10 august 2003 a fost intre 2500 -3000 oameni. Numarul mortilor a ajuns la 30.000 in toata Europa. Doar in Franta au murit peste 14.000 de oameni in doar cateva saptamani. Valul de caldura din 2003 a fost probabil prima catastrofa de proportii datorata schimbarilor climatice care a lovit o tara bogata, o tara care se credea protejata de orice. Dar aceasta convingere s-a dovedit a fi gresita.

 

 

No comments yet»

Lasă un comentariu